Pastissi, intertekstuaalisuus ja plagiaatti - mitä eroa?

Torstai 7.1.2010 klo 7.11


Eräs kirjailija kertoi minulle, ettei hän juurikaan lue muiden kirjoittamia kirjoja. Hän pelkää saavansa niistä vaikutteita omaan kirjoittamiseensa.

Sivistyssanakirja kertoo, että plagiointi on suoraa kopioimista. Pastissi on tyylin jäljittelyä, ja intertekstuaalisuus on jonkin jo kirjoitetun uudelleen kirjoittamista. Hienoja sanoja. Mutta mitä eroa niillä on?

Olen nyt lukenut erästä menossa olevaa kirjoitusurakkaani varten vinon pinon erilaista uskonnollista kirjallisuutta. Kantaa ottavaa, puolesta ja vastaan olevaa, ristiriitaista mutta ennen kaikkea ajateltua. Nyt se kaikki on jäsentymättömänä möykkynä päässäni ja ruutuvihkoissa.

Syyllistynköhän plagiointiin, kun aion kirjoittaa samasta asiasta, josta jo tuhannet ovat kirjoittaneet? Jos - tai kun - onnistun noiden muiden kirjoittamien teosten ansiosta kirjoittamaan teemaani valottavan tarinan, niin onko se silloin intertekstuaalisuutta?

Ei sillä liene merkitystä. Luultavasti joku muukin miettii tällä hetkellä sitä samaa asiaa.

Avainsanat: plagiointi, tekijänoikeudet, ideavarkaus


Kommentit

1.3.2011 19.50  Pikavippi

Tämä sivu näyttäisi menevä rikki, kun katselen sitä google Chromessa... luultavasti yhteyksissä on jotain vikaa. Joka tapauksessa, hyvä kirjoitus!

16.4.2011 17.39  Vippi

Hyvän kirjoitus ja hienot sivut, millä tämä sivusto on tehty, ilmeisesti jollain CMS järjestelmällä, mutta ei Drupal? Googlen Chromella toimi kyllä mulla..

18.5.2011 1.32  Pikavippi

Mielenkiintoinen kirjoitus, luultavasti kaikki asiat mitä ihminen ajattelee tai tekee, on jo joku ajatellut tai tehnyt aikaisemmin. Lukeminen on aina hyvästä, lukemallahan niistä muiden virheistäkin oppii!

23.10.2011 20.52  Laina.com

Jos et sana sanalta lainaa niin eihän se plagiointia ole mutta jos lainaat niin muista vain nimetä lähde. Onnea urakkaan!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini