Ihminen voi olla myös luonnollisesti hullu

Keskiviikko 4.5.2011 klo 7.15


Sain juuri luettua loppuun Marko Hamilon mielenkiintoisen kirjan Luonnollisesti hullu: evoluutio ja mielenterveys (Avain). Suosittelen lukukokemuksena kaikille, joita askarruttaa erilaisten terapeuttisten hoitopalveluiden tarpeen ja mielenterveyslääkkeiden käytön raju lisääntyminen.

Hamilo toteaa, että pääosan ihmisen tähänastisesta kehityskaudesta Homo sapiens on asunut savanneilla metsästäjäyhteisöissä. Siellä hän on tuntenut oman laumansa kaikki yksilöt, ja maailma hänen ympärillään on rajoittunut melkeinpä siihen piiriin jonka hän näkee ympärillään, ja jossa hän on joskus käynyt.

Toista se on nykyään: niiden noin 150 ihmisen sijaan, jotka ihmisen kapasiteetti riittää tuntemaan ja tunnistamaan hyvin, voi hänellä olla Facebookissa toista tuhatta "ystävää". Miehelle nopea ejakulaatio sukupuolisessa kanssakäymisessä on ongelma - metsästäjäyhteisössä nopeasta parittelusta oli etua, jos suvunjatkamisen ehti tehdä ennen kuin peto hyökkäsi.

Eli ne vaivat, joita nyt medikalisoidaan ja diagnostisoidaan lääketieteellisesti voivatkin olla ihmiskunnan normaalin evoluution tulosta.

Peräti lohdullinen ajatus - ja raamittaa monta asiaa uusiksi.

Avainsanat: Luonnollisesti hullu, Marko Hamilo, medikalisointi, terapiat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini