Kynnyskysymys on eri asia kuin kynnys

Perjantai 3.6.2011


Kun tätä tekstiä kirjoitan, Suomesta puuttuu toimiva poliittinen johto. Hallitusneuvottelut ovat jumissa. Puolueilla on ollut erilaisia kynnyskysymyksiä, joista ne aikovat pitää kiinni. Näin kuuluu sanoa televisiokameroiden edessä.

Oli pakko tarkastaa rakennustarvikevalmistajien sivuilta, mitä kynnyksellä tarkoitetaan.

"Kun kynnys asennetaan kahden uivan lattian päälle, ei sitä voi asentaa suoraan kummankaan lattian päälle, vaan lattioiden välissä olevaan rakoon täytyy propata tai liimata erillinen puupala, johon kynnys kiinnitetään erikseen. Näin lattiat pystyvät liikkumaan ja elämään vapaasti."

"Varmista, onko kynnyksen kohta eri pintojen liikuntasauma. Esimerkiksi kahden eri huoneen parketit tai laminaatit elävät omaa elämäänsä ja niitä ei tule kiinnittää listalla niin, että ne eivät pääse liikkumaan listan alla."

Eli kynnys ei olekaan esine, joka on laitettu siihen oviaukon alareunaan estämään kulkemista. Se on jotakin, joka sovittaa kaksi eri materiaalia, kaksi eri tilaa kauniisti yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Tämän mukaan puoluejohtajien tulisi etsiä sellaisia kynnyskysymyksiä, joista he ovat yksimielisiä. Sellaisia, joiden avulla he voivat sovittaa erilaisia näkökantoja yhteen. Sellaisia, joista mahdollisimman moni meistä voi (toivottavasti) olla yksimielisiä.

Sanoja voi käyttää niin monella tavalla. Tehdä niistä kysymyksiä.

Avainsanat: kynnys, kynnyskysymys, hallituksen muodostaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini