Se jokin Iso Asia Arto Paasilinnan huumorin takana

Torstai 18.10.2018 klo 7.54

Pari päivää sitten saimme suru-uutisen kirjailija Arto Paasilinnan kuolemasta. Armoitettu tarinaniskijä on poissa. Tarinat elävät.

Olen lukenut mielenkiinnolla tiedotusvälineistä erilaisia muisteluksia mestarikertojasta, ja kommentteja hänen tuotannostaan. Monessa kommentissa on korostettu hänen rooliaan suomalaisen kirjallisuuden suurena humoristina.

Huumori on kirjoittajalle, ja monelle muullekin jotakin julki tuovalle vaikea laji. Jokin aika sitten olin istumassa tilaisuudessa, johon oli kutsuttu humoristi pitämään meitä hyvällä tuulella. Odotin koko ajan, milloin naurattaa. Ei naurattanut. Esitys jäi niin sanotusti navan alle. Joitakin kyllä nauratti.

Arto Paasilinnan teosten erilaiset kohtaukset ja erilaiset ihmiset ovat kyllä naurattaneet, useinkin. Useimmiten se ei ole ollut naurua ihmiselle, vaan jollekin isolle asialle. Syntymälle, kuolemalle, jollekin meistä jokaisessa olevalle vajavuudelle. Hyväntahtoista naurua, joka lopulta kääntyy katseeksi oman itseni sisälle. Matkalla nauru saattaa muuttua jopa oivallukseksi: minussahan on juuri jotakin tuollaista.

Humoristi tai ei, minun oli kaivettava suru-uutisen kuultuani esille Arto Paasilinnan teos Ukkosenjumalan poika (1994). Se sisältää Ukko Ylijumalan kuusi käskyä ihmiskunnalle. Ne ovat yhä ajankohtaisia. Ne kertovat ehkä jotakin myös kirjoittajastaan.


Ylijumalan_kaskyt_netti.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arto Paasilinna, Ukkosenjulaman poika, huumori, kirjailijan työ, humoristi

Miksei kukaan puhu mitään hyvää lamasta?

Torstai 19.3.2009 klo 6.18

Joka paikka on nyt täynnä lamaa. Sitä tulee pelätä, kumartaa, arvailla sen syvyyttä, ennakoida sen aiheuttamaa kurjuutta meistä jokaiselle. Säkki ja tuhka, te olette taas kunniassa!

Mitä jos alkaisimme ajatella lamaa positiivisesti? Kun yhä useampi ihminen jää vaille töitä, on yhä useammalla enemmän vapaa-aikaa. Kotimaan matkailu, vaikka cruisailu lähikaupalle elpyy kun ei ole enää varaa matkustaa ulkomaille. Samalla ilmastonmuutos hidastuu, kun lentokoneet eivät enää piirrä turhia tiivistysjuoviaan taivaankanteen.

Asuntolainojen korot ovat ennätysalhaalla. Nyt on aikaa olla läheisten kanssa, käydä senkin mummon luona joka aina on jäänyt käymättä. Mainoksia tippuu yhä vähemmän postiluukuista, ja päivän lehtikin on niin ohut että moni honka maamme syvillä saloilla saa elää vielä vuoden, pari pidempään.

Menestyjä, jota vielä puoli vuotta sitten kävi kateeksi valittaa nyt lööpissä rahahuoliaan. Povipommit, ja muut turhakkeet on niissä korvattu kuivilla, asiallisilla pankkiireilla.

Näitä hyviä asioitahan löytyy vaikka kuinka! Mitä me oikein valitamme?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: positiivinen lama

Lama on kaksinaamainen juttu

Sunnuntai 28.12.2008 klo 17.08

Maailma on kuulemma painumassa lamaan. Jotta niin ei kävisi, yritetään meistä jokaista optimoida kuluttamaan mahdollisimman paljon. Keinoja siihen on monia: peruskorkojen alentaminen, veronkevennykset, puheet siitä että ylöspäin lähdetään jo ensi syksynä.

En ole lukenut tai kuullut yhdenkään huippupoliitikon sanovan, että onpa hyvä juttu että kulutus nyt pienenee. Että tämähän antaa meille mahdollisuuden saavuttaa ne kovat tavoitteet, jotka me olemme kansainvälisissä ilmastosopimuksissa sopineet.

Jokin tässä yhtälössä ei täsmää. Maalaisjärjellä ajateltuna jokainen meistä tinkii nyt ensimmäisenä siitä, mikä ei ole aivan välttämätöntä. Jos tinkii. Eikö näin pitäisi ollakin? Vastaavasti, teollisuus- ja muu tuotanto vähenee niiden tuotteiden ja palveluiden osalta joita ei sittenkään tarvita. Loogista?

Eikö pitäisi satsata kulutuksen lisäämisen sijasta nyt kaikki laman myötä vapautuva resurssi uusiin keksintöihin ja palveluihin? Sellaisiin, joilla me vähennämme päästöjä sitten, kun maailmantaloudella menee taas hyvin? Sekin päivä tulee vielä.

Ja silloin on vahvoilla se kansakunta ja yritys, joka ei enää ole  niin riippuvainen kalliista öljystä, tai jostakin muusta hupenevasta luonnonvarasta. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lama, taantuma, länsimainen talousjärjestelmä