Scifi ja fantasia kertovat myös tästä päivästä

Perjantai 22.7.2011 klo 10.43

Kustannusosakeyhtiö Teoksen järjestämän fantasia- ja scifikirjoituskilpailun tulokset on julkistettu ja voittajat on valittu. Onnea heille, ja muillekin kirjoituskilpailuun käsikirjoituksillaan osallistuneille.

Jotkut vierastavat scifiä ja fantasiaa sen vuoksi, että näihin lajeihin luokitellut tarinat sijoittuvat usein outoihin ympäristöihin, outoihin yhteiskuntaoloihin tai aikaan, jota ei ole koskaan ollut edes olemassa.

Aivan suotta. Uskon, että jokainen tässä ajassa kirjoitettu teos kertoo - kirjoittajansa tahtoen tai tahtomatta - jotakin syntyajankohdastaan, sen arjesta ja ongelmista. Tai sitten teos peilaa yhteiskunnan muuttumista aikojen saatossa joksikin toiseksi.

Ajatellaan vaikka Edgar Rice Burroughsin Tarzan-kirjoja, joita monikaan lapsi - valitettavasti - ei enää tunne omikseen, kuten vielä minun ikäluokkani lapset tunsivat. Fantasiaksi ne on luokiteltava: puolialaston valkoinen puoliapina heiluu liaanien varassa puusta toiseen, tappaa suuria petoja ja suojelee omaa kuningaskuntaansa. Onhan hän apinain kuningas.

Tiedän, että aikoinaan Tarzaneita lukivat aikuisetkin. Sen ajan englantilaiset aristokraatit eivät nähneet ajatuksessa valkoisen miehen herruudesta, ja mustien ihmisten lapsenkaltaisuudessa mitään kummallista.

Heille se oli sen ajan realismia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teos, scifi, fantasia, realismi

Japanilaisilla on nyt oikea Godzilla

Sunnuntai 27.3.2011 klo 11.14

Godzilla (jap. ゴジラ, Gojira) on elokuvista tuttu kuvitteellinen mutanttilisko, jonka alkuperä on useimmissa tarinoissa liitetty ydinkokeiden tuottamaan radioaktiiviseen säteilyyn. Suosituissa elokuvissa Godzilla hajottaa kokonaisia kaupunkeja.

Tätä kirjoittaessani uutiset kertovat, että Fukushiman ydinvoimalan reaktorihalliin kertyneen veden radioaktiivisen säteilyn määrä on noussut kymmenmiljoonakertaiseksi verrattuna normaalin säteilyn määrään. Siis 10 000 000-kertaiseksi. Myös meriveden radioaktiivisuus Fukushiman edustalla on noussut korkeaksi.

Moni vierastaa scifi- ja fantasiatarinoita sen vuoksi, että ne kuulostavat luettuina, katsottuina ja kuultuina niin uskomattomilta. Että muka jokin säteily saisi jonkin liskon kasvamaan niin suureksi, että siitä tulisi ihmiskunnalle vaarallinen!

Fukushimassa tapahtuu hirvittäviä asioita. Ei siellä ehkä oikeaa Godzillaa synny. Mutta toivottavasti moni havahtuu miettimään tulevaisuutta, ja tajuaa ihmisen mielikuvituksen valtavan kapasiteetin kuvitella scifin ja fantasian keinoin sitä, mitä voisi sattua.

P.S.
Japanissa hallitaan jännitys- ja scifitarinoiden punominen. Muutama tunti ennätyssäteilyuutisen julkaisemisen jälkeen julkaistiin uusi uutinen, jonka mukaan kysymyksessä olikin mittausvirhe.

Onneksi Suomen Säteilyturvakeskuksen johtaja ilmoitti heti, että vastaavaa ei meillä tapahtuisi, ei missään oloissa. Suomessa on maailman parhaat insinöörit ja laskijat. Eikä mereen joutuneella radioaktiivisella laskeumalla ole mitään merkitystä. Toivottavasti tuo totuus on laskettu Suomessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Godzilla, Fukushima, scifi, realismi