Kännykkäkamera voi tuhota suomalaisten lukutaidon

Tiistai 18.7.2017 klo 7:51

Maariankammekka_2_netti.jpg

Viime viikolla olleiden Kotkan Meripäivien yleisövilinässä havahduin taas kerran siihen, kuinka suuren roolin valokuva on ottanut ihmisten välisessä viestinnässä. Kännykkäkamerat olivat ahkerassa käytössä. Niillä tallennettiin paitsi kuvia omasta naamasta, myös komeita kuvia Kantasatamassa olleista purjelaivoista. Ruoka-annoksiakin näin kuvattavan - onhan niitäkin nautintoja mukava muistella sitten, kun viimeisetkin jäänteet annosten sisältämistä ravintoaineista ovat suolistosta jo poistuneet.

Samoin kuin yksittäiset kansalaiset, myös tiedotusvälineet ovat lähteneet mukaan tähän kuvaralliin. Selvissä uutisjutuissa pääosan aiheelle omistetusta tilasta vie usein isokokoinen kuva. Usein se esittää ihmistä, jolta kysytään mielipidettä jutun aiheesta.

Kun kuvia otetaan paljon, häviääkö niiden todistusvoima meitä ympäröivän todellisuuden kuvaajina? Entä miten jatkuva kuvainformaation lukeminen muuttaa käsitystämme maailmasta? Useimmiten kuvat, joita omasta elämästä tarjoamme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa muiden nähtäville kuvaavat menestyjiä. Jääkö huono-osaisuuden kuvaaminen nyt ja tulevaisuudessa enemmän tiedotusvälineille - ja haluavatko ne sen roolin ottaa, jos kansalaiset haluavat nähdä enemmän hymyileviä kasvoja?

En tiedä. Varmasti asiaa jossakin tutkitaan, onhan valokuvasta tulossa yhä vahvemmin se viestinnän laji jolla meihin vaikutetaan kirjoitetun tekstin tai palopuheiden sijaan.

Ei kuvatulvan lisääntyminen välttämättä huononna kuvallisen viestinnän laatua. Jos se sen tekee, meidän pitäisi myös huolestua yhä lisääntyvästä kirjoitettujen teosten määrästä. Toivottavasti hyvät ja harkitut otokset erottuvat jatkossakin miljoonista hetken mielijohteesta otetuista pikavalotuksista.

Sekä kuvissa että kirjoitetussa viestinnässä.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maariankämmekkä, viestintä, valokuva, kirjallisuus. kuvallinen viestintä

Netin meemit ovat osa pitkää kulttuuria

Sunnuntai 11.10.2015 klo 8:00

Everyone You meet is fighting a battle You know nothing about. Be kind. Always.

Sosiaalinen media on täynnä lyhyeen muotoon kirjoitettuja lausahduksia. Meemejä. Joku linkkaa niitä Facebook-sivuilleen. Joku toinen tykkää linkistä. Tai on tykkäävinään.

Näistä sähköisistä meemeistä voi olla monta mieltä. Samoin kuin niiden edeltäjistäkin: hokemista, loruista, juomalauluista ja muista tuhansia ja taas tuhansia kertoja sanotuista ja lauletuista sanoista, jotka ovat jakaneet jotakin ihmiseltä toiselle.

Tästä meemistä tykkäsin. Se osui ja upposi. Jaoin sen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: meemi, Facebook, hokema, lorut, viestintä

Puolue etsii sinua, ihminen

Torstai 12.8.2010 klo 6:25

Puolueiden johto kokoustaa tällä viikolla eri puolilla maata. Kokousten yhteydessä puolueiden näkyvimmät poliitikot yrittävät saada kontaktia kansalaisiin turuilla ja toreilla. Se lienee hyvä asia.

Samaan aikaan puolueet panostavat yhä enemmän sähköisiin verkkopalveluihinsa, kuten Facebook-palveluun ja verkkolehtiinsä. Jokaisen merkittävän poliitikon pitäisi ehtiä päivittämään blogiaan, jotta hänen sanomansa ja arvonsa tulisivat esille.

Kanavia on siis aiempaa enemmän. Silti puolueuskollisuus ja kiinnostus politiikkaan näyttäisi murenevan, ja sen myötä - valitettavasti - myös äänestysaktiivisuus.

Kysyä sopii, onko viestintäkanavia jo liikaa puolueen sanoman läpiviemiseksi. Vai ovatko puoluekoneistot se osapuoli, jonka pitäisi muuntua toiseksi, noudattettavan viestintädoktriinin mukaiseksi.

Ehkä Kokoomuksessa on ymmärretty tämän parhaiten - tehtiinhän siitä Toivon puolue. SDP yrittää nyt samaa kyselemällä toreilla, kuka olisi kansan mielestä paras presidenttiehdokas.

Kysyä tosin sopii, mitä silloin on jäljellä puolueen varsinaisesta ideologiasta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: politiikka, puolueet, viestintä

Internet - avointa vai suljettua viestintää?

Perjantai 6.3.2009 klo 9:16

Menen ymmälleni, kun ihmiset puhuvat Facebookista, ja siitä kuinka kivaa siellä on kavereiden kesken.

Ilmeisesti, ja näin olen ymmärtänyt Facebookin idea on siinä, että voit kutsua kavereitasi nettiin johonkin yhteiseen paikkaan. Tai niitä, joiden kaveri haluaisit olla. Muilla ei siihen paikkaan ole asiaa.

Niistä pippaloista olen vielä osaton. Olen ollut siinä luulossa, että Internetin vahvuus ja tarkoitus on viestinnän avoimuus ja samanaikaisuus kaikkialla maailmassa.

Ehkä olen ollut väärässä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Internet, Facebook, verkkoviestintä