Sovinismista ja teini-ikäisistä horoista

Tiistai 18.10.2011 klo 6:58


Sattuva, ajatuksia herättävä kolumni on vaikea kirjoitettava. Emilia Kukkala onnistui kirjoittamaan sellaisen Uuden Suomen Puheenvuorossa 12.10.2011. Kukkalan kolumni käsittelee sitä sovinismia, joka kohdistuu länsimaisessa yhteiskunnassa teini-ikäisiin tyttöihin.

Aikana, jolloin ulkoinen kauneus menee ihanteena ylitse kaiken muun, ja seksi ilman rakkautta on asia joka myy on nuoren tytön vaikeaa kasvaa aikuiseksi naiseksi. Kasvot, takapuoli, rinnat... kaikki on arvioinnin kohteena, arvioijana vastakkaisen sukupuolen edustajat iästä, koulutustaustasta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Sovinismille on helppoa hörähdellä, sille että keski-ikäinen mies katsoo oikeudekseen läpsäistä kaunista ja nuorta tyttöä ohimennessään takapuolelle. Yhdeksän kymmenestä läsnäolijasta hörähtää, tai ainakin hymyilee. Miksi?

Kuvitellaanpa tapahtuma toisin päin: jos fyysisen, ilman lupaa ja syvempää tunnetta vailla olevan kosketuksen kohteena olisikin tuo mies, ja läpsäisijänä tuo nuori kaunis tyttö.

Hörähtäisimmekö? Vai saisiko tuo tyttö silmissämme tietynlaisen statuksen?

Mieheen koskettajana tuo pieni hetki ei jätä minkäänlaista jälkeä mielissämme. Mutta kosketetun, tuon nuoren tytön mieleen se pieni hetki voi jättää lähtemättömän jäljen.

Avainsanat: sovinismi, teini-ikä, huora, Emilia Kukkala, sukupuoliroolit, kaksinaismoralismi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini