Kaikki nuo kirjallisuusblogeja pitävät naiset

Maanantai 6.8.2012 klo 18.03


Eräs uutuusromaaninsa näkyvyyttä ja markkinointia pähkäilevä kirjailijakollega lähetti minulle sähköpostia. Hän äimisteli tekemäänsä havaintoa kirjallisuusblogien maailmasta.

Samalla kun kirjallisuuskritiikkien määrä perinteisessä printtimediassa vähenee, on nettiin omaksi harrastuksekseen kirjoittavien kirjallisuuskriitikoiden toivottu paikkaavan tätä yhä yhä suuremmaksi käyvää puutetta kirjojen saamassa näkyvyyydessä. Kirjablogeja löytyykin netistä melkoisen vaivatta ja paljon.

Kollegani oli tehnyt kuitenkin hämmästyttävän havainnon: kaikki ne suosituimmat kirjablogistit, joille hän oli tarjonnut teostaan tutustuttavaksi ovat ilmeisesti naisia, ja iältään melko nuoria. Tarkastin väittämän oikeellisuuden: siltä se tosiaan näyttää!

Kysyä sopii (iäkkään mieskollegan suulla), mistä tämä johtuu, ja mitä se tarkoittaa eri tyyppisten, sukupuoleltaan ja iältään erilaisten kirjailijoiden tuotosten saamassa näkyvyydessä. Painottuvatko nuorten naiskriitikoiden lukuharrastuksessa samaa sukupuolta olevien, iältään suurin piirtein samanikäisten naisten kirjoittamat kirjat?

Ja miksi miespuolisia kirjabloggaajia näyttää olevan niin vähän?



Avainsanat: kirjallisuusblogi, blogit, bloggaaminen, kirjailijan työ, kirjallisuuskritiikki


Kommentit

6.8.2012 19.11  Margit Nieminen

Itse kirjoittajablogia pitävänä ja kirjablogeja ahkerasti seuraavana uskallan väittää, että kirjabloggaajat lukevat ja myös arvioivat hyvin monipuolisesti sekä miesten että naisten, niin nuorempien kuin vanhempienkin kirjoja ja kaiken lisäksi varsin ammattimaisin ottein ollakseen pääsääntöisesti vain harrastelukijoita- ja kriitikoita.

Totta on kyllä myös se että jotkut kirjat saavat varsin suuren huomion blogimaailmassa. Yhden kritiikin pohjalta sama kirja kiertää lukulistalla laajassa joukossa ja monesti arviotkin ovat hyvin saman suuntaisia.

Tässä täytyy vain itsekin hyväksyä se seikka, että kritiikki ja kirjanäkyvyys on siirtymässä yhä laajemmin nettiin ja blogimaailmaan. Siksi mm. itse pidän blogia ja luon näkyvyyttä jo etupainotteisesti odotellessani oman esikoiskirjani julkaisua.

Uuden lukijakunnan löytyminen niistä, jotka eivät enää seuraa lehtiä tai jotka eivät muuten viitsi viettää aikaa kirjastoissa tai kirjakauppojen hyllyjen välissä, on haastavaa ja vaatii uusia keinoja ja julkaisutapoja. E-kirja on ehkä tulevaisuuden kovakantinen.

Näkyvyys blogissa helpottaa varmasti myös omien kirjojen kulkua kirjabloggarien yöpöydille.

26.8.2012 15.47  Hanna-Riikka

Olen myös huomannut, että aika usein blogikentällä pienin variaatioin pidetään samoista ja inhotaan samoja kirjoja. Toivottavasti ajan kanssa kirjablogistit muuttuvat heterogeenisemmäksi joukoksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini