Perussuomalaisuudesta ja asiantuntijuuden murroksesta

Sunnuntai 6.2.2011 klo 8.13

Männä viikolla mediassa kohkattiin havainnosta, jonka mukaan Perussuomalaisten vaalikamppailua varten julkistama ilmastopoliittinen ohjelma on sanasta sanaan, kirjoitusvirheineen kaikkineen sama kuin Metalliliiton aikaisemmin itselleen laatima ohjelma. Perussuomalaisia, ja erityisesti heidän puheenjohtajaansa Timo Soinia syytettiin plagioinnista.

En usko, että kohu tuli persuille yllätyksenä. Tokihan he tiesivät, että heidän kampanjoinnissaan näkyvästi mukana olevien henkilöiden taustojen takia kaikki yhteneväisyydet Metalliliiton ja Perussuomalaisten viestinnän välillä ovat nyt median suurennuslasin alla.

Mielenkiintoinen on myös väite plagioinnista. Entäpä, jos kysymys onkin ilmiöstä, jota eräät sosiaalisen käyttäytymisen tutkijat kutsuvat tapahtuneeksi asiantuntijuuden muutokseksi?

Tutkijoiden mukaan asiantuntemus ei missään asiassa  enää synny arvonimen, aseman tai vanhojen meriittien mukaan. Ei; se syntyy sosiaalisessa kanssakäymisessä. Asioista jotakin tietävä esittää väitteen, joku esittää siihen vastaväitteen ja näin syntyy keskustelua. Ensimmäistä asiantuntijaa ei enää uskota, ellei hän ole sosiaalisilta taidoiltaan uskottava viestijä.

Eli Perussuomalaiset ovat nyt esittäneet haasteen omalla - ja ehkä vähän Metalliliitonkin - suulla. Heidän ohjelmansa poikkeaa aika tavalla siitä, mitä muissa puolueissa ajatellaan ilmastoasioista. Toivon isosta ja tärkeästä asiasta syntyvän keskustelua - ja sitä kautta uutta asiantuntijuutta.

1 kommentti . Avainsanat: Perussuomalaiset, Metalliliitto, asiantuntijuus, ilmastopoliittinen ohjelma

Laskun aika koittaa suurille puolueille

Sunnuntai 19.12.2010 klo 14.22

Joulun alla julkaistut mielipidekyselyt ennakoivat Perussuomalaisille ensi kevään eduskuntavaaleissa 15-20 prosentin kannatusta. Suurissa puolueissa (Kokoomus, Keskusta ja SDP) tulokset ovat herättäneet levottomuutta. Yleisesti on mietitty sitä, kestääkö Timo Soinin luotsaaman puolueen suosio tällaisena aina vaaleihin saakka.

Miksei kestäisi? Itse uskon, että Persujen suosion räjähdysmäisessä nousussa on kysymys kansalaisten vastareaktiosta maassa viimeisten 20 vuoden aikana harjoitetulle politiikalle. Tuloerojen kasvu on ollut jatkuvaa aina 90-luvun alun lamasta lähtien. Yhä suurempi osuus kansasta on jo pudonnut hyvinvoinnin kelkasta - riippumatta siitä, millainen sinisen-punaisen-vihreän kombinaatio vallassa on kulloinkin ollut.

Selitystä tukee sekin ennuste, ettei pienempien puolueiden voimasuhteisiin (Vihreät, Kristillisdemokraatit ja muut) näyttäisi olevan tulossa suuria muutoksia. Kolmea suurinta puoluetta on vaikea erottaa toisistaan. Jokainen niistä tuntuu olevan sekä työväenpuolue ja ympäristöpuolue.

Toivottavasti Perussuomalaisten nousun aiheuttama hämmennys ei latista kevään poliittista keskustelua. Monta tärkeää asiaa liikkuu ajassa: EU:n ja euron tulevaisuus, ilmastonmuutoksen hillitseminen, maahanmuuttopolitiikka, valtionvelan hallinta, muun muassa.

Ne, jotka Arkadianmäelle valitaan joutuvat joka tapauksessa ottamaan kantaa noihin asioihin - ja tekemään isoja päätöksiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, eduskuntavaalit 2011, vaaliteemat

Persuilta voi odottaa tulosilmoitusta

Maanantai 26.7.2010 klo 9.45

Ryhmä perussuomalaisia kaupunginvaltuutettuja julkaisi lauantaina yhteisen maahanmuuttokriittisen vaaliohjelman, nimeltään Nuiva vaalimanifesti. Se löytyy mm. Vesa-Matti Saarakkalan nettisivuilta.

Eduskuntavaalien lähestyessä tällaiset - puolesta ja vastaan kirjoitetut - kannanotot isoista, yhteisistä asioista ovat tervetulleita. Maahanmuutto, ja maahanmuuttajien kotouttaminen on yksi isoista asioista.

Perussuomalaisten näkyvyyden lisääntyminen ja gallup-menestys ovat mielenkiintoinen ilmiö. Ainakin näyttää siltä, että puolue kerää suuren osan kannatuksestaan kritisoimalla muiden puolueiden linjauksia.

Samalla on kuitenkin muistettava, että edellisissä eduskuntavaaleissa puolue sai itse suurmenestyksen (5 edustajapaikkaa). Sama tahti jatkui kunnallisvaaleissa (5,4 prosentin valtakunnallinen kannatus).

Lisääntynyt kannatus tarkoittaa, että puolueelta voi pikkuhiljaa vaatia tuloksia sen itsensä läpiajamista hyvistä päätöksistä. Onhan Persut äänestetty paikoilleen nimenomaan päättäjiksi, ei protestoijksi.

Jää nähtäväksi, millä intensiteetillä puolueen omilla aikaansaannoksilla rummutetaan jo ennen kevään 2011 vaaleja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, nuiva vaalimanifesti, maahanmuutto