Työperäinen maahanmuutto on kummallinen sana

Maanantai 4.10.2010 klo 6.30

Maahanmuuttopolitiikka tullee olemaan yksi ensi kevään eduskuntavaalien näkyvimmistä keskustelunaiheista. Siitä on helppo keksiä vetäviä otsikoita. Melkein jokaisella on asiasta jokin mielipide - omansa tai jonkun toisen. Ja irtopisteitä on kosolti jaossa.

Keskustelussa vilahtelee aika-ajoin kummallinen sanahirviö, työperäinen maahanmuutto. Olen ymmärtänyt sen tarkoittavan sitä, että maahamme otettaisiin vain parhaassa työiässä olevia tulijoita, tekemään niitä töitä joita emme pysty/emme osaa/emme ehdi/ emme halua tehdä. Ovatpa työt sitten vaativia lääkärintöitä terveyskeskuksessa tai puolukoidenpoimintaa metsissä.

Sana hirvittää. Se sisältää lähtökohtaisesti paljon oletuksia:

* työperäinen maahanmuuttaja on valmis täyttämään meidän odotuksiamme. Ei omia haaveitaan ja toiveitaan omasta työurastaan.
* hän tulee tänne töihin ilman perhettään, ilman hoitoa kaipaavia lapsiaan tai isovanhempia. Sosiaali- tai muita yhteiskunnan palveluita hän ei tarvitse. Hän tulee tänne töihin, ei viettämään muuten aikaansa.
* työperäinen maahanmuuttaja ei rakastu suomenarjalaiseen mieheen tai naiseen. Odotettavissa ei ole erilaisten sosiaalisten ja muiden tapojen yhteensovittamista ja ristiriitoja. Meidän ei tarvitse omaksua tulijan kulttuurista mitään omaan kulttuuriimme.

Suomalaisia muutti suurin joukoin Ruotsiin 60- ja 70-luvuilla. Töihin. Lähtijöiltä kuulemani mukaan se ei mennyt aivan noin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, työperäinen maahanmuutto

Persuilta voi odottaa tulosilmoitusta

Maanantai 26.7.2010 klo 9.45

Ryhmä perussuomalaisia kaupunginvaltuutettuja julkaisi lauantaina yhteisen maahanmuuttokriittisen vaaliohjelman, nimeltään Nuiva vaalimanifesti. Se löytyy mm. Vesa-Matti Saarakkalan nettisivuilta.

Eduskuntavaalien lähestyessä tällaiset - puolesta ja vastaan kirjoitetut - kannanotot isoista, yhteisistä asioista ovat tervetulleita. Maahanmuutto, ja maahanmuuttajien kotouttaminen on yksi isoista asioista.

Perussuomalaisten näkyvyyden lisääntyminen ja gallup-menestys ovat mielenkiintoinen ilmiö. Ainakin näyttää siltä, että puolue kerää suuren osan kannatuksestaan kritisoimalla muiden puolueiden linjauksia.

Samalla on kuitenkin muistettava, että edellisissä eduskuntavaaleissa puolue sai itse suurmenestyksen (5 edustajapaikkaa). Sama tahti jatkui kunnallisvaaleissa (5,4 prosentin valtakunnallinen kannatus).

Lisääntynyt kannatus tarkoittaa, että puolueelta voi pikkuhiljaa vaatia tuloksia sen itsensä läpiajamista hyvistä päätöksistä. Onhan Persut äänestetty paikoilleen nimenomaan päättäjiksi, ei protestoijksi.

Jää nähtäväksi, millä intensiteetillä puolueen omilla aikaansaannoksilla rummutetaan jo ennen kevään 2011 vaaleja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, nuiva vaalimanifesti, maahanmuutto