Tulevaisuus ja toivo kirjallisuudessa ja lastemme elämässä: Valtakunnallinen kohtuusseminaari Kotkassa ensi viikonloppuna

Tiistai 18.9.2018 klo 10:36

Sain kunnian puhua toivosta ja tulevaisuudesta ensi viikonloppuna Kotkassa järjestettävässä valtakunnallisessa kohtuusseminaarissa. Tilaisuuden ohjelma löytyy täältä. Kutsun puhujaksi lienen saanut siksi, että tarkastelin hiljattain ilmastonmuutosta ja sen hillitsemistä lapsen silmin Isän luokse -romaanissani.

Eräs arvostamani toimittaja soitteli ja kyseli, mitä aion puheenvuorossani puhua. Hän sanoi tuntevansa itse aina huonoa omaatuntoa tehdessään ilmaston kannalta huonoja valintoja elämässään. Tunnistin tuon tunteen itsessäni.

Anteeksi vain, mutta toivon sellaista huonoa omaatuntoa itse kullekin meistä. Tässä valmistellessani puheenvuoroani odotan samalla pelolla sitä päivää, jolloin kohtaan hänet: Täydellisen Ihmisen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kohtuusseminaari, Kohtuus Kymenlaaksossa, Martti Linna, Isän luokse, ilmastonmuutos, täydellinen ihminen

Talvi on eläimille luonnossa vaarallista aikaa

Lauantai 17.2.2018 klo 10:12

Tänä aamuna näin aamulenkillä valkoisen metsäjäniksen. Olinpa siitä mielissäni! Tutkijat sanovat, että ilmastonmuutos on tälle ikivanhalla Suomen metsien asukille myrkkyä. Runsastuva rusakkokanta kilpailee samoista ruokamaista, ja pedot saavat paljastavan valkoisen metsäjäniksen helpommin kiinni silloin, kun maastossa ei ole paksua lumikerrosta.

Urpiainen_lauantai_netti.jpg

Olen nähnyt mielipiteitä, joiden mukaan pikkulintuja ja muita villieläimiä ei ihmisen pitäisi ruokkia talviaikaan. Itse kuulun niihin, joille lintulauta on itsestään selvä talven varuste ja sen elämänkuhina yksi suurimmista ilon lähteistä.

Me ihmiset muutamme luontoa ympärillämme koko ajan. Nopeammin, kuin kenties itse tajuamme ja nopeammin, kuin mihin vauhtiin erilaiset eliölajit pystyvät sopeutumaan. Siksi minusta on oikein ja kohtuullista, että teemme edes vähän niiden kovan talvisen elämän helpottamiseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Urpiainen, lintulauta, ilmastonmuutos, talviruokinta, metsäjänis, lintuharrastus

Presidentti Trump saa oman kappaleen Isän luokse -romaanistani

Perjantai 3.11.2017 klo 15:33

Kustantajani Myllylahti Oy lähetti tänään Yhdysvaltain presidentille, Herra Donald Trumpille oman henkilökohtaisen kappaleen tuoreesta Isän luokse -romaanistani. Toivottavasti hänellä on aikaa tutustua kirjaani, joka käsittelee ilmastonmuutoksen seurauksia yhdeksänvuotiaan Katrin silmin.

Trumppikuva_3_elukat.jpgMeillä aikuisilla on vielä aikaa panna muut asiat kuin ilmastonmuutoksen
ehkäiseminen etu-
sijalle tärkeissä päätöksissä.

Pelkäänpä että lapsillamme, ja heidän jälkeensä tulevilla ei sitä mahdollisuutta enää ole.

Lue englanninkielinen kirjeeni tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Isän luokse, Martti Linna, Donald Trump, ilmastonmuutos

Before the Flood: katsomisen arvoinen dokumentti ilmastonmuutoksesta Yle Areenassa

Torstai 28.9.2017 klo 7:45

Keskiviikkona 28.9. televisiosta tuli Ylen Docventures-sarjassa mielenkiintoinen dokumentti ilmastonmuutoksesta. Before the Flood-elokuvassa fiktion tähtiin kuuluva Leonardo DiCaprio vierailee eri puolilla maailmaa tutustumassa menossa olevan muutoksen vaikutuksiin.

Korostetun amerikkalaisesta näkökulmastaan huolimatta ajatuksia herättävä kokonaisuus. Tutkijat varoittelivat ilmastonmuutoksesta jo 1950-luvulla. Paljon erilaisia asioita on sen jälkeen tehty, mutta ei tarpeeksi. Miksi?

Elokuva on toivottavasti vielä jonkin aikaa katsottavissa Yle Areenassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Before the Flood, Leonardo DiCaprio, ilmastonmuutos

Tieteellinen tutkimus ja tiedotus on täynnä ristiriitoja

Lauantai 1.4.2017 klo 17:56


Biotalous_netti.jpg

Toimittajana ja kirjailijana käytän lähteinäni usein tieteellisiä tutkimuksia ja eri asiantuntijoiden keräämiä taulukoita ja tilastoja. Niin usein kuin mahdollista, varmistan ylös kirjaamani tiedon jostakin toisesta lähteestä.


Aina se ei ole mahdollista. Tieteen harjoittamiseen ja tutkimukseen kuuluu useimmiten jonkinlainen epävarmuus niiden tulosten oikeellisuudesta. Jotta tutkimus on hyvää ja luotettavaa, täytyy sen tulkitsijoilla olla lupa kyseenalaistaa tutkimuksen tuloksia.

Tällä hetkellä arvostetut suomalaistutkijat kiistelevät siitä, lisääkö vai vähentääkö metsien suunniteltu lisäkäyttö Suomen kasvihuonepäästöjä vai ei. Metsäihmisenä seuraan keskustelua kiinnostuneena.

Ymmärrän myös tutkijoiden vaikeudet. Muuttujia on niin paljon. Esimerkiksi aika, puiden biologia, ilmastonmuutoksen yhteisvaikutukset, erilaiset metsätuholaiset, käytettävissä olevat mittaustavat ja -välineet, puun kanssa kilpailevien raaka-aineiden hyvät ja huonot puolet.

Täysin erilaiset näkemykset samasta asiasta kenties huvittaisivat, ellei kysymyksessä olisi sananmukaisesti kuolemanvakava asia koko ihmiskunnan kannalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilmastonmuutos, biotalous, tutkimus, tutkija, kirjailijan työ, toimittajan työ,

Uudistuminen ei käy helposti

Sunnuntai 18.4.2010 klo 8:21

Brasiliassa riemuitaan: Atlantin pohjasta, seitsemän kilometrin syvyydestä porataan kohta öljyä. Seitsemän kilometrin korkuisen vesipatsaan lisäksi porien on puhkaistava melkein saman verran merenpohjan kiveä. Tupiksi ristitty uusi öljykenttä on yksi läntisen maailman suurimmista.

Helsingissä on päätetty, että kaupungin energiantuotannossa siirrytään yhä enemmän uusiutuviin raaka-ainelähteisiin. Etelä-Suomen metsistä on kerättävä miljoona kuutiometriä puuta pääkaupungin lämmön lähteeksi. Aiheuttaako se hirvittävän rekkarallin lämpölaitosten lähelle? Ja kuka tämän muutoksen maksaa?

Tupi on kaukana merellä. Öljynporauslautat eivät näy kansalaisten silmiin. Brasilialaisille muutos on mahdollisuus. Meillä se on häiritsevä tekijä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uudistuva energia, öljyntuotanto, ilmastonmuutos

Historian pisin itsemurha

Lauantai 10.10.2009 klo 7:36

Joulukuussa maailman mahtavimmat vaikuttajat kokoontuvat Kööpenhaminaan sopimaan siitä, miten ilmastonmuutos saataisiin kuriin. Mediatietojen mukaan valmistelukokoukset - joita on riittänyt - ovat tuottaneet lähinnä aanelosia.

Tiedosta ei ole pulaa. Rahasta ei ole pulaa. Tahdostako siis on?

Jokainen meistä voisi oikeasti tehdä omalle elämälleen jotakin, niiden hyväksi jotka elävät meidän jälkeemme. Mutta nälkäinen ei ajattele ensimmäisenä ilmastonmuutosta. Me, joilla ei ole nälkä emme välitä. Ahne ei ajattele, eikä välitä.

Menossa oleva lama on tehnyt ihmiskunnan aiheuttamiin hiilidioksidipäästöihin suurimman vähennyksen 40 vuoteen. Globaalin markkinatalouden irvokas kummajainen on tämä: siitä on syytä riemuita, että joillakin meistä menee nyt tosi huonosti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilmastonmuutos

34 tapaa pelastaa maailma

Tiistai 10.2.2009 klo 7:19

Luin Risto Isomäen kirjan 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen (Tammi 2008).

Kirjan kannessa sen mainostetaan sisältävän järkeviä vaihtoehtoja ja hullujen tiedemiesten ratkaisuja. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka on määritellyt näiden tiedemiesten hulluuden asteen. Charles Darwinia, ja Albert Einsteiniäkin pidettiin aikoinaan (joissain piireissä) hulluina.

Joka tapauksessa Isomäen kirja on hyvin kirjoitettu, ja sisältää mielenkiintoisia ehdotuksia ympäristökatastrofin ehkäisemiseksi. Eivätkä kaikki ideat ole edes uusia: joutomaiden metsittämisen, ja hiilensidonnan merkitys tuottavaan peltomaahan on tunnettu jo kauan ennen vuotta 2009.

Sääli vain, että tuotot tulevat niistä töistä niin hitaasti ettei niihin haluta sijoittaa. Ja pitkässä juoksussahan me olemme kaikki kuolleita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Risto Isomäki, ilmastonmuutos, 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen

Ilmasto muuttuu - filmi ja sen todistusvoima

Sunnuntai 30.11.2008 klo 13:55

Katsoin kehutun, palkitun ja parjatun elokuvan Epämiellyttävä totuus. Sen filmin, jolla Al Gore, Yhdysvaltain entinen varapresidentti, ja George W. Bushille presidenttikilvan hävinnyt poliitikko yrittää todistaa, että maailmassamme on jotakin pielessä.

Periaatteessa kysymys on puhuvan pään todistusvoimasta. Faktat(?) sinänsä ovat murskaavia. Toisaalta on hyvä, että esiintyjä on henkilö joka on tunnettu, ja jolla on arvovaltaa. Toisaalta vaalitappiostaan selvästi katkeroituneen poliitikon ajatukset eivät saavuta suomalaista.

Meillä näitä samoja asioita ovat pitäneet ansiokkaasti esillä mm. Risto Isomäki ja Pentti Linkola. Milloinkahan ensimmäinen huippupoliitikko nousee barrikaadeille? Ei ole näkynyt.

Vai eivätkö ne, jotka ovat nousseet sen vuoksi olekaan huippupoliitikkoja? 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Al Gore, Epämiellyttävä totuus, ilmastonmuutos